Body Stress Release

Body Stress
Iedereen wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende vormen van
stress - lichamelijke, mentaal-emotionele of chemische belasting.
Een zekere hoeveelheid spanning kan je prima verwerken (=loslaten). 
Maar soms is de belasting groter dan je kunt verwerken. Dan blijft (een deel van) de spanning in je lichaam; zij wordt opgeslagen in spieren. Gespannen spieren zijn boller, waardoor zenuwbanen minder ruimte krijgen. Hierdoor raakt de werking van zenuwbanen - de communicatiekanalen in je lichaam - verstoord. Je lichaam functioneert niet meer optimaal en kan nieuwe belastingen minder goed verwerken. 
Een vicieuze cirkel. 
Als gevolg hiervan kun je stijver worden, minder energiek of last krijgen van ander ongemak. Het zelfherstellend vermogen raakt van slag. Je veerkracht neemt af.
Body Stress Release richt zich op het doorbreken van deze cirkel.

Lichamelijke overbelasting kan acuut ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval, zwaar of verkeerd tillen, of een verkeerde beweging tijdens het sporten. Maar het kan ook langzaam worden opgebouwd door een onjuiste houding, repeterende of zware handelingen of een belastende sport. Ook een zwangerschap kan fysieke overbelasting veroorzaken.

Mentaal-emotionele overbelasting kan ontstaan bij heftige emoties of bij langer durende zorgen of spanningen.

Chemische overbelasting
kan voorkomen bij mensen die gevoelig reageren op bepaalde stoffen die ze nuttigen, inademen of via de huid opnemen.
 

De Body Stress Release Techniek
De Body Stress Release techniek richt zich niet op een specifiek stukje lichaam met ongemak. De bron van een klacht kan namelijk elders liggen.

Tijdens een Body Stress Release wordt je lichaam gestimuleerd om opgebouwde spierspanning los te laten. Dit gebeurt met specifieke, lichte drukimpulsen. Om te weten op welke plaatsen in je lichaam spanning wordt vastgehouden, doe ik eerst een aantal testjes. Deze testjes voelen aan als een korte, zachte aanraking. Als er inderdaad spanning vastzit, reageert het lichaam met een reflex. Dat is voor mij belangrijke informatie; zo kan ik bepalen waar en hoe ik ga 'releasen'.
Na en soms al tijdens een behandeling gaat je lichaam aan de slag met de stimulans die het gekregen heeft. 
Opgebouwde spanning wordt losgelaten, verstoorde functies komen weer op gang.

Tijdens de behandeling kun je je kleren en schoenen aanhouden en lig je op de speciale Body Stress Release behandelbank.

Behandeltraject
Body Stress Release zet een proces in gang van loslaten en herstellen. Dit heeft bij de één meer tijd nodig dan bij de ander. Vooral als de vastzittende spierspanning gedurende langere tijd is opgebouwd, kan het even duren voor je lichaam alle laagjes heeft losgelaten.

Standaard wordt het proces opgestart met drie behandelingen: op de 1e, de 4e en de 11e dag. Als je bijvoorbeeld start op een dinsdag, is de tweede afspraak op de vrijdag daarna en de derde afspraak een week later op vrijdag. Er is namelijk gebleken dat met dit ritme het effect van de stimulans tot loslaten optimaal is.
Na deze drie consulten kijken we per keer wat een geschikt moment is voor een eventuele vervolgafspraak. 

Nadat hun klachten zijn verdwenen komen veel mensen een paar keer per jaar terug voor een 'onderhoudsafspraak'. Zo zorgen ze ervoor dat niet opnieuw een hinderlijke spierspanning wordt opgebouwd.
Met andere woorden: ze voorkomen dat ze weer pijn, stijfheid en/of ander ongemak als gevolg van opgeslagen spanning krijgen.


Corona-info:
Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het corona-protocol dat door de BSRAN is afgegeven
, in overleg met zuster- organisaties en het RIVM.
Als je een afspraak maakt, krijg je het per mail toegestuurd. Overweeg je een afspraak en ben je benieuwd naar het protocol dan stuur ik het je ook toe.